Hoe mooi is groei!

door Misko Papac

“En wat fantastisch om dan in het persoonlijk verhaal te horen dat niet alleen zij blij zijn, maar dat ook kinderen tot tranen geroerd zijn wanneer blijkt dat mama door haar groei nu een baan heeft”.

Al enige tijd zie ik, op diverse gebieden, de toegevoegde waarde van de inzet van ervaringsdeskundigen. Hun ervaringen en levenslessen kan voor anderen de drempel om juiste stappen te zetten bevorderen.

In de ochtend werd ik door De Uitvoeringsbrigade uitgenodigd om aanwezig te zijn bij een verassingsmomentje.

Ik had de eer de állereerste visitekaartjes van de dames te mogen ontvangen

Twee dames, Daniela de Sido en Mirjam Leter, toonde in hun traject met De Uitvoeringsbrigade welk talent zij in huis bezitten.

Allebei alleenstaande moeder, de een met een financieel probleem, de ander met een huisvestingsprobleem, allebei in de crisis, maar allebei de wil en de kracht om uit die situatie te komen door persoonlijke groei. En tijdens die groei lieten de dames zien dat zij nog meer in hun mars hadden. Om die reden werden zij uitgenodigd om een cursus “Organisation behaviour managment” te volgen, welke zij vorige week met succes hebben afgerond. Hiermee kunnen zij de rol van Ervaringscoach uitvoeren bij de uitvoeringsbrigade. Als verassing stond, naast taart en cadeaus, ook wethouder Wouter Struik de dames op te wachten om ze de certificaten uit te reiken. De dames gaan nu in Nissewaard, onder de vlag van De Uitvoeringsbrigade, aan de slag als ervaringscoaches. Wat een groei laten deze dames zien. En wat fantastisch om dan in het persoonlijk verhaal te horen dat niet alleen zij blij zijn, maar dat ook kinderen tot tranen geroerd zijn wanneer blijkt dat mama door haar groei nu een baan heeft.

De groei van deze dames wordt niet alleen door persoonlijke inzet behaald maar ook door het gebruik van een nieuw medium.

Maandag 9 december was een dag waar positiviteit en persoonlijke groei van mensen centraal stond

Het medium dat deze dames hebben gebruikt heet GROWPAD. Een programma welke ontwikkeld is in samenwerking met de universiteit van Wageningen, het Erasmus medisch centrum Rotterdam, Bureau Frontlijn en De Uitvoeringsbrigade en in Nissewaard en Rotterdam proefdraait. Een programma voor een integrale aanpak van armoede, wat ruimte kan creëren voor gezond gedrag. Waarvan onderzoeksresultaten gisteren tijdens een seminar in Rotterdam werden gepresenteerd, en werd afgesloten met een paneldiscussie waar o.a. wethouder Wouter Struik,  coaches en ervaringsdeskundigen in zaten. Ik was hierbij aanwezig.

GROWPAD heeft twee hele belangrijke eigenschappen. De groei gaat in kleine stapjes en kleine uitdagingen. Hierdoor is er snel een succes ervaring. En de bejegening is positief. Er wordt uitgegaan van wat men goed heeft gedaan en niet van wat men allemaal verkeerd of niet doet. Hier zie ik overeenkomsten met Nadja Jungman’s Mobility Mentoring, wat ook in de ontwikkeling mee is genomen. Juiste bejegening en maken van doelen, sub doelen en acties horen daarbij. En dat zie je terug in de GROWPAD. Maar ook in de meerwaarde die geformuleerd zijn n.a.v. onderzoeksresultaten. Coaches zien “grotere betrokkenheid van bewoner bij eigen ontwikkeling” en bewoners zien “beter inzicht in de situatie”. Ofwel win-winsituatie.

Veelal wordt de app nu gebruikt bij crisis. De vraag is of er door stress, tgv crisis, prioriteit ligt om in nieuwe app te werken. Daarom wordt ook gekeken of de app ook preventief te gebruiken is voor eerdere interventie.

Echter nu is te merken dat stress wordt gereduceerd door het werken met de app. Dit door twee belangrijke aspecten in de app. De inwoner werkt aan acht leefvelden en bepaald zelf wie betrokken wordt in zijn of haar groeiplan. Dit is in ieder geval de (ervarings)coach, maar kan ook daarnaast een schulphulpverlener zijn of de woonconsulent, maar ook een vertrouwens persoon als vriendin of buurvrouw. Hierdoor wordt het een breed plan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *