50% van de mensen uit de achterstand laten groeien

Ja dat zijn er heel wat. We hebben ervaren wat mogelijk is. En het laten zien. We hebben het over 1,2 miljoen mensen in Nederland. Mind you, het gaat hier niet over schulden, niet alleen. Achterstand is een gebrek aan de situationele basis op orde, een gebrek aan de juiste vaardigheden en het juiste gedrag. Dit gaan we niet van vandaag op morgen realiseren. En zeker niet alleen.

Onze aanpak is geen projectje dat iets aan de schulden doet, of een stukje gezondheid. Onze doelgroep staat is de 20% die 80% van de zorgkosten gebruikt, de 20% die de bijstand nodig heeft, de 20%  die moeite heeft op en met school, de 20% die maar niet aan het werk komt, de 20% die moeite heeft met de huur en de 20% die structureel in de schulden zit. We hebben een ‘root’ aanpak ontwikkeld. Een aanpak die het probleem bij de wortel aanpakt. Via de wortel naar de stam en takken. Een aanpak die ervoor zorgt dat de boom weer stevig genoeg is zodat losse projecten voor deze doelgroep weer als bloesem kunnen bloeien. We willen deze manier van werken introduceren bij alle gemeenten, alle wijkteams, al het welzijnswerk, alle zorgaanbieders, alle wooncorporaties, alle politieagenten en alle basisscholen in Nederland die in de wijken werken waar deze bewoner zit.

The approach developed by the Uitvoeringsbrigade builds upon years of experimentation with radically innovative experiments. These include more human centered support, close interaction between client and professional and new systems for monitoring, learning and improvement. By now, they are able to combine these elements in an innovative way providing a completely new systemic approach to addressing social problems in an effective, proactive and preventive way
Prof. dr. D. A. Loorbach
DRIFT Dutch Research Institute for Transitions - Erasmus University