Ken je dat? Betoverd door een boek, een prachtige documentaire of een aanstekelijke TEDx-talk? Je handen jeuken, je wiebelt op je stoel. Hier wil je werk van maken! Maar als je er eindelijk tijd voor hebt gemaakt om er helemaal in te duiken… ben je je ei kwijt! Wat was het ook alweer? Hoe krijg ik die vibe terug?

Dat is een kunst! Om die energie vast te houden en om te zetten in daden. Wij maken het ook vaak mee. In een training of een meeting als je helemaal gegrepen bent door een verhaal uit de praktijk… maar dan komt de moeilijke stap: hoe zet je dit om in actie?

Als je zelf wilt veranderen, of als je een prikkel wilt zijn voor verandering in je organisatie, dan moet je een doel stellen. En je moet dit doel kunnen omzetten naar actie! Een daad stellen. En dat valt niet mee. Maar als het wél lukt kan het zo maar eens heel veel impact en beweging veroorzaken!! En daarom hebben we iGrow ontwikkeld. Want als we al onze ideeën weten om te zetten in daden, hoe zou het maatschappelijk domein er dan over een jaar uit zien??

iGrow helpt je een zelfscan te maken en die om te zetten naar doelen en (zelf)zorg. Als de waan van de dag je berooft van focus, kun je altijd nog eens terugkijken naar je (visuele) score, waar wilde ik ook alweer heen? En ook: hoe kan ik vandaag iets doen, al is het nog zo klein, om doe grote stip aan de horizon te bereiken? En toch tevreden te zijn met de dag, of het moment waarin je nu zit! Juist nu, juist in dit jaar waarin is gebleken dat grip eerder een illusie is dan werkelijkheid.

Onze tool GrowPad gebruik je onderweg om dat proces nóg interactiever te maken. Je kunt zelf mensen toevoegen aan jouw plan en feedback vragen (social support). Je vooruitgang wordt beloond doordat je ook voor de kleine stapjes punten krijgt (positieve reinforcement). Succeservaringen onderweg maken het leuk én motiverend om dóór te zetten.

iGrow is natuurlijk ook uit ons Uitvoeringsbrigade-leven gegrepen: zoals tijdens een doordringend kennismakingsgesprek met een inwoner. Moedig vertelt zij jou (als relatieve ‘onbekende’ toehoorder) jouw hele levensverhaal… Een ‘window of opportunity’ voor verandering! Maar: daar komt ‘ie weer… hoe komen we tot actie?

Onze onderliggende holistische kijk (in het sociaal domein ook wel integrale blik genoemd) betekent ook dat je je gezond verstand gebruikt in de dagelijkse werkelijkheid. Hoe staat het er eigenlijk voor op de meest basale fronten van het bestaan (wonen, geld, sociale relaties, persoonlijke ontwikkeling, veiligheid)?

En dat geldt voor elk mens. Dus heb ik zelf iGrow ook maar eens uitgeprobeerd. Hoe sta ik ervoor (geel) en waar zou ik heen willen groeien (groen)? Er is ruimte voor verbetering: een lekkend dak, een beetje te veel gewerkt, ondernemen & financiële stabiliteit… en wat zou ik graag niet meer alleen stiefmoeder willen zijn! Maar ik groei ook: de eerste stappen als grafisch designer zijn gezet, ik heb geen ruzie met de buren gekregen tijdens corona (best knap voor een boerendochter die in een bovenwoning woont), de helft van alle dagen van 2020 was ik buiten aan het hardlopen of wielrennen en natuurlijk, het lichtpuntje van het jaar: mijn lieve mooie nichtje Meike!

Dus: wat levert me dit op? Twee benen op de grond. Geen losse flodders maar vooral de samenhang tussen alles geeft me ideeën om ook hier weer daden te stellen. Vandaag, en vervolgens ook volgend jaar!

Zo’n zelfscan kun je ook doen op je professionele skills. Hoe sta je ervoor in je werk? Waar wil je écht graag beter in worden? Of beter: als je die tedx talk hebt gezien en je hebt de vibe helemaal te pakken waar jouw persoonlijke ontwikkeling heen moet. Heb je dan een concreet plan hoe je daar kunt komen?

Om vervolgens je reis te gaan maken. En anderen te vragen eens bij jou in te stappen. Mee te kijken, luisteren, denken. Feedback te geven. Je kunt werelden mixen, onverwachte hoeken zoeken. Niet alleen je collega, maar deel je professionele doelen eens met je beste vriendin. Met GrowPad rondt je doelen af en stel je weer nieuwe doelen, dus altijd blijven ontwikkelen. En altijd andere mensen in laten stappen. GrowPad groeit met je mee.

Want ik geloof in een wereld waar iets nooit af is. Waar alles blijft bewegen. Waar iedereen kan en moet (blijven) groeien.

Wat als we al onze goede ideeën omzetten in daden?

iGrow was voor mij een ‘daad’ die ik in 2020 heb verwezenlijkt. Het is zeker nog niet perfect. Dat zal het ook nooit worden. Maar ik vind het leuk om deze daad te delen. Omdat ik benieuwd ben wat jullie ervan vinden, en vooral hoe het beter kan.

En dus maak ik er kerstkadootje voor onder de kerstboom van!

Leuk om mee te doen?

Wij geven vijf iGrow-paketten weg! Bestel hem in onze winkel met de voucher: KERSTKADO en de eerste 5 mensen die de bestelling doen krijgen iGrow gratis thuisgestuurd (vergeet niet ‘gratis verzenden’ aan te vinken).

Hele fijne dagen!
Suzan